Son zamanlarda uzmanlar erken yaşlanmayı ve vücutta oluşan kırışıklıkları önlemek için birçok yöntem denemiş olsa da bunların hiçbiri yaşlanmaya engel olamamıştır. Yaşlanmanın bir hastalık değil insan bedeninin doğal bir süreci olduğunu savunan doktorlar yaşlanmaya karşı bir önlem alınması onu ortadan kaldırmayacağını sadece az bir süre için geciktireceğini savunmuşlardır. Fakat yaşlılık doğal bir süreç iken bizim onu insan eliyle daha erkene almamız çeşitli yaşam biçimlerimizden kaynaklanmaktadır. İdeal olan kendi zamanında ve doğal bir süreç halinde yaşlanmaktır. Yaşlanmayı daha erkene alan yaşam biçimlerimizi ise bilim adamları şu şekilde sıralıyor:
1) Hareketsiz bir yaşam biçimine sahip olmak ve uzun süre boyunca hareketsiz bir şekilde oturma pozisyonunda durmak yaşlanmayı önemli ölçüde hızlandırır. Bunun yerine belirli aralıklarla sandalyeden kalkabilirsiniz.
2) Uyuduğumuz süre ve uykumuzun kalitesi de yaşlanmayı önemli ölçüde etkilemektedir. Daha kaliteli bir uyku geçirmek istiyorsanız uyumadan önce bir süre elektronik cihazlardan uzak durmanız gerekmektedir.
3) En önemlisi de zararlı alışkanlıklardan olan sigara ve alkol vücudumuzda DNA hasarı oluşturacağından cildin daha yaşlı görünmesine ve cilt tonunuzun bozulmasına neden olarak yaşlanmayı hızlandırır.
4) Cildimize yeterli özeni göstermediğimizde ve düzensiz bir şekilde beslendiğimizde de vücut yapımız bozulur ve yediğimiz besinlerin vücudumuzda oluşturacağı etkiler yaşlanmayı hızlandıracaktır.
5) Son ve en önemli etken ise yüksek strese maruz kalmak yaşlanmayı hızlandırmak ve kalmayıp aynı zamanda psikolojik yapımızı da bozmaktadır.
Yorum Gönder